W naszej poradni usługi świadczy mgr Renata Gołdys – absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, pracuje jako dietetyk w Uzdrowiskach Kłodzkich oraz w Specjalistycznym Centrum Medycznym w Polanicy-Zdroju, konsultując pacjentów z programów KOS-BAR (bariatria) i KOS-zawał. Autorka wielu artykułów popularno-naukowych o tematyce żywieniowej, ukazanych na stronach internetowych dietetycy.org.pl czy Fundacji Insulinooporność. Ukończyła wiele szkoleń i kursów dietetycznych, w tym m.in.: SOIT (School of insulinresistance therapy), żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych, bilansowanie diet przeciwzapalnych, diet w insulinooporności czy psychologia dla dietetyka.
Prowadzi konsultacje dietetyczne z elementami psychodietetyki z zakresu:
– edukacji żywieniowej dla każdej grupy wiekowej,
– redukcji masy ciała,
– leczenia żywieniowego zaburzeń metabolicznych i chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, zespołu metabolicznego, insulinooporności, chorób tarczycy (w tym ch. Hashimoto), PCOS,
– dietoterapii chorób układu pokarmowego, w tym chorób zapalnych jelit, IBS, SIBO, celiakii, nietolerancji pokarmowych,
– żywienia kobiet ciężarnych i starających się o dziecko.
W celu umówienia wizyty oraz uzyskania dodatkowych informacji prosimy przyjść osobiście do rejestracji do poradni pełnopłatnych (na parterze w głównym holu szpitala) lub zadzwonić pod numer:
74 86 21 259
poniedziałek 10:00-14:30
wtorek, środa, czwartek – 10:00-17:00
piątek – 10:00-16:00
lub napisać e-maila na adres: rejestracja_komercja@scm.pl
Program dietetycznej opieki nad pacjentem obejmuje minimum 3 konsultacje ze specjalistą, w których skład wchodzą – pierwsza konsultacja wstępna, druga wizyta z odbiorem jadłospisu oraz wizyta kontrolna. Warto dobrze przygotować się do pierwszej wizyty, co pozwoli na uzyskanie kompleksowej pomocy dietetycznej.
Przed planowaną wizytą prosimy o przygotowanie min. 3-dniowego dzienniczka żywieniowego, w którym opisane będą wszystkie spożywane posiłki wraz z ich oszacowaną porcją i porą (godziną) spożycia. Zachęcamy także do wcześniejszego wypełnienia ankiety wywiadu żywieniowo-medycznego, co usprawni przebieg wizyty – dostępne do pobrania wraz ze wzorem dzienniczka. Dodatkowo, oprócz dostarczenia dzienniczka żywieniowego i wypełnionej ankiety wywiadu, prosimy przynieść aktualne wyniki badań laboratoryjnych, innych diagnostycznych i/lub karty konsultacji lekarskich.
Zalecamy zastosować się do kilku wytycznych, które pozwolą na otrzymanie niezaburzonego wyniku analizy składu ciała:
I wizyta – ma na celu zapoznanie się z potrzebami pacjenta i dobór indywidualnego schematu postępowania. Trwa ona średnio 45-60 minut, w tym czasie przeprowadzone zostają:
Przedstawiane są również wstępne zalecenia dietetyczne.
II wizyta – odbywa się minimum 7 dni po konsultacji wstępnej, maksymalnie do 2 tygodni. Pacjent otrzymuje indywidualny tygodniowy elastyczny plan żywieniowy do wielokrotnego stosowania wraz z zaleceniami żywieniowymi. Na spotkaniu omawiane są wszystkie uzyskiwane przez pacjenta materiały oraz niejasne tematy żywieniowe.
III wizyta (kontrolna) – zalecamy zgłoszenie się na wizytę kontrolną od 2 do 4 tygodni od rozpoczęcia stosowania diety/zmian żywieniowych. Wykonując ponownie analizę składu ciała oraz weryfikując skuteczność podejmowanych działań, sprawdzamy realizację założonego celu. Wprowadzamy korektę do zaleceń bądź zmiany w proponowanym jadłospisie.